MEPI – MEDNARODNO PRIZNANJE ZA MLADE

Na kratko o MEPI-ju

Oglej si predstavitvene filme o programu Mepi.

MEPI je eden izmed šestih največjih svetovnih programov za mlade med 14. in 25. letom, ki ga izvaja že več kot 140 držav po celem svetu in je prepričal že več kot 5 milijonov mladih. Prvič je bil predstavljen v Veliki Britanji leta 1956 kot priznanje vojvode Edinburškega. V tujini je uveljavljen pod imenom »The International Award Programme« oziroma kot »The Duke of Edinburgh`s Award«. V Sloveniji se izvaja v okviru Društva MEPI.a

Koncept programa MEPI je individualen izziv. Mladim predstavlja uravnotežen, netekmovalen program prostovoljnih aktivnosti, ki spodbujajo osebno rast, samozaupanje, vztrajnost, odgovornost, zmožnost načrtovanja in organiziranja ter nenazadnje tudi zadovoljstvo in ponos ob dosežkih. Deluje na štirih področjih: prostovoljstvo, rekreativni šport, veščine in odprava. Slednja predstavlja v današnji informacijski dobi, ko so mladim pomembni le še telefon, facebook, youtube in potrošnja, izjemno vlogo. Za nekaj dni jih popelje v svet neokrnjene narave slovenskega ali tujega podeželja, kjer so poleg preživetja v naravi, orientacije, timskega dela in spletanja novih prijateljstev, deležni spektakularnih razgledov in neprecenljivega doživetja – bivanja na prostem.

Zahteve programa

3 stopnje:

  1. BRONASTO PRIZNANJE
  2. SREBRNO PRIZNANJE
  3. ZLATO PRIZNANJE

Na vsaki od treh stopenj udeleženec skupaj z mentorjem izbere določeno dejavnost na štirih področjih (prostovoljstvo, rekreativni šport, veščine in odprava) in sledi minimalno predpisanemu časovnemu obdobju delovanja. Le-ta je odvisen od posamezne stopnje, ki se giblje med 3 in 6 meseci na bronasti4 in 12 meseci na srebrni ter 5 in 18 meseci na zlati stopnji. Na zlati stopnji sledi še projekt neznani prijatelj, ki traja 5 dni in se izvaja večinoma kot izmenjava s tujci.

Vsak udeleženec ima svoj osebni indeks oz. »Record Book«, v katerega se beležijo njegovi dosežki in uspehi. Osebni indeks je mednarodno uveljavljen dokument, ki služi kot potrdilo o pridobitvi neformalnih znanj in spretnosti ter omogoča dobro popotnico v kasnejšem življenju pri iskanju zaposlitve.

Zakaj štiri področja?

Prostovoljstvo – ker ni lepšega kot nuditi pomoč nekomu, ki jo potrebuje; ker nikoli ne vemo, kdaj bomo pomoč potrebovali sami; ker izkazujemo svoje nesebično ravnanje in se od drugih ljudi marsikaj novega učimo.

Rekreativni šport – ker je zdravo telo temelj zdravega duha; ker s športom razvijamo samodisciplino in dobro počutje.

Veščine – ker odkrivamo skrite talente.

Odprava – ker želimo biti samostojni ter hkrati sposobni kvalitetnega timskega dela; ker je življenje v sožitju z naravo neprecenljiva izkušnja.

Načela MEPI-ja:

  1. netekmovalnost
  2. dostopnost za vse
  3. prostovoljnost
  4. prilagodljivost
  5. uravnoteženost
  6. razvojnost
  7. usmerjenost na dosežke
  8. maraton in ne šprint
  9. prijetnost
  10. prijateljstvo

Kdo se lahko vključi?

Vključi se lahko vsak, ki je star vsaj 14 let (na osnovni šoli je namenjen devetošolcem).

Več o programu Mepi

(Visited 49 times, 1 visits today)
Dostopnost