Galerija slik

GALERIJA SLIK 23_24

VIKEND TABOR PLANINSKEGA KROŽKA – 17. 5. – 19. 5. 2024

Učenci, ki so včlanjeni v planinski krožek, so se za vikend odpravili v Bohinj na planinski tabor. Šli smo v petek ob 15.30 in se vrnili v nedeljo ob 20.30. Iz naše šole jih je šlo 13, vseh skupaj pa nas je bilo 140. Na pot smo se odpravili z vlakom, tako da smo že v petek prehodili 10 kilometrov od Bohinjske Bistrice do hostla Pac, kjer smo bili nastanjeni. Naslednji dan smo šli do planine Voje in po koritih Mostnice, kar je zneslo 20 prehojenih kilometrov. V nedeljo pa smo najprej osvojili 5 medalj na gorskem teku, nato pa šli peš še 12 kilometrov do Aquaparka, kjer smo se kopali in nato zvečer prišli nazaj v Kranj. Skupaj smo v treh dneh prehodili cel maraton in se imeli super v dobri družbi in prečudoviti okolici, pa tudi vreme nam je služilo. Komaj čakamo na naslednje šolsko leto in na nove izlete in dogodivščine!

ATLETSKI ŠPORTNI DAN – 10. 5. 2024

 

 

 

 

Sončni petek smo na predmetni stopnji izkoristili za športni dan. Učenci so sodelovali v atletskem troboju, medsebojnih tekmah v nogometu in odbojki, tekli štafeto in opravili meritve za športnovzgojni karton.

Za nekatere je bilo malo naporno, za druge pa najboljši šolski dan v letu…

NOČ KNJIGE

V šolski knjižnici je 23. 4. 2024 potekala Noč knjige. Tema letošnje prireditve je bila Knjiga me poišče. V treh delavnicah smo predstavili različne vrste knjig.

Knjige, napisane v znakovnem jeziku, so spoznali na delavnici Pravljice v znakovnem jeziku. Naučili so se znakovne abecede, spoznali pravljico Žabji kralj in različne besedne zveze, kot npr. noč knjige in še kakšno.

Na drugi delavnici z naslovom Kako me knjiga poišče? so učenci spoznavali tehniko risanja stripov. Nato so skozi zaporedje sličic ustvarjali svoj strip na temo, kako me najde knjiga.

Na zadnji delavnici z naslovom »Všečkam« knjige so spoznali različne vrste knjig, ki niso samo za domače branje ali bralno značko, pripovedujejo pa zanimive zgodbe in nas pritegnejo tudi v prostem času. Spoznali so knjižnico čustev, kjer so knjige, ki skozi zgodbice nagovarjajo naša čustva. Spoznali so različne poljudne knjige, ki sporočajo veliko novih informacij o neki temi, npr. kako delujejo čutila. Učenci so si nato na policah sami izbrali knjigo, ki jih je pritegnila, in skozi pogovor povedali, zakaj. Za konec delavnice so se učenci spomnili še na svoje prve knjige, ki so jo prebrali sami ali so jim jo prebrali starši. Nekatere od teh smo našli tudi na šolskih knjižnih policah.

Vtisi učencev:

»Meni je bilo vse zelo všeč, ampak najbolj pa mi je bilo, ko smo se učili znakovni jezik in ko sem našla pravo knjigo za sebe.« (Elena)

»Bilo je dobro in zabavala sem se. Naučila sem se nekaj novega.« (Alea)

»Noč knjige mi je bila zanimiva, ker sem spoznala veliko novih podatkov, npr. nekaj besed v znakovnem jeziku. Izdelali smo tudi svoj strip, kar je bilo zabavno. Izvedela sem, da je knjižnica knjižnica čustev, v kateri so knjigi na področju nekega čustva.« (Ela)

»Zelo mi je bil všeč dogodek, ker sem se zabavala s prijateljico pri različnih dejavnostih. Najboljša pa je bila večerja. Mufini so bili najboljši 😊.« (Viktorija)

»Noč knjige je zakon. Imeli smo tri različne delavnice. Všečkam knjige, delavnico za gluhe in risali smo stripe. Predlagam, da se je naslednjič udeležite.« (Petja)

»Noč knjige je bila zelo poučno in zanimiva. Naučil sem se veliko novih stvari in želim, da bi bilo enako dobro, zabavno in poučno tudi naslednje leto.« (Nace)

»Zelo dobro in zanimivo.« (Lev)

»Zelo zanimivo in tudi poučno 😊.« (Ema)

»Bilo je zelo zanimivo, saj sem izvedel za veliko novih knjig«. (Žiga)

APRILSKI PLANINSKI IZLET NA SLAVNIK

Na prelepo in prvo zares toplo soboto smo se s planinskim krožkom odpravili pogledat morje. Videli smo ga z vrha Slavnika, na katerega smo se povzpeli po lepi poti iz Hrpelj. Na vrhu smo se okrepčali in nagledali razgleda, potem pa po drugi strani šli do avtobusov. Super smo se imeli, sedaj pa nas čaka še izlet v Avstrijo, potem pa gremo že na zaključni tabor v Bohinj.


POLFINALE DRŽAVNEGA PRVENSTVA V MALEM NOGOMETU

V četrtek 4. 4. 2024 je šla naša ekipa nogometašev na celodnevni izlet v Kobarid, kjer je potekalo polfinale državnega prvenstva v malem nogometu. Po porazu v prvi tekmi proti domačinom smo v drugi tekmi z Novo Gorico remizirali in tako izgubili možnosti za napredovanje, saj se je v finale uvrstila samo zmagovalna ekipa turnirja. Zadnjo tekmo proti kasnejšim zmagovalcem, Jesenicam, smo tako odigrali v sproščenem vzdušju brez pravega tekmovalnega naboja, zato je bil rezultat visok, 8:7. Osvojili smo končno tretje mesto in tako zaključili letošnje uspešne nastope. Hvala vsem fantom, ki so pokazali športno obnašanje in lepo zastopali našo šolo.

 


Žiga in učenci med obiskom

V torek, 26. 3. 2024, nas je obiskal smučarski skakalec Žiga Jelar. Učenci razredne stopnje so zanj pripravili različna vprašanja o njegovem športnem in glasbenem udejstvovanju. Žiga nam je preko njegovih odgovorov približal življenje vrhunskega športnika, ki je vse prej kot enostavno. Preizkusil se je tudi v skoku v daljino, pri čemer je dosegel izjemen rezultat. Žigu smo voščili za vse dosedanje uspehe in mu zaželeli še veliko novih.

 


Čistilna akcija 2024 – Moji odpadki, moja skrb

V soboto, 23. 3. 2024, smo se na OŠ Matije Čopa v okviru projekta Zdrava šola udeležili čistilne akcije 2024 – Moji odpadki, moja skrb.

Akciji so se pridružili nekateri učenci prostovoljci iz 4. in 5. razreda, sodelovali pa so tudi nekateri učitelji in ravnatelj. Čistili smo v okolici šole.

Nekaj utrinkov smo ovekovečili na spodnjih fotografijah. Vsem krajanom pa sporočamo naslednje:

Bodimo odgovorni, poskrbimo, da bo naše mesto čisto, da bo okolica naše šole urejena.

Ne mečimo smeti na tla, temveč tja kamor sodijo – v smetnjak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


OTROŠKI DAN V PLANICI – 21. 3. 2024

Tudi mi smo navijali za naše skakalce. 🙂 


DRŽAVNO TEKMOVANJE v programiranju – sobota 9. 3. 2024

Radovedne glave lahko na Čopovi šoli poleg pouka počnejo res mnogo različnih stvari. Tokrat smo se udeležili državnega tekmovanja v programiranju v Scratchu. Naloge so bile pravi izziv! Šestošolki Ronja Kokalj in Žana Močnik sta dokazali, da na naši šoli tudi dekleta odlično programirajo. V hudi skupni konkurenci s sedmošolci sta namreč osvojili odlični srebrni priznanji. Na sliki je ekipa najboljših programerjev iz Čopove tik pred tekmovanjem. Čestitamo! 

Več o tekmovanjih v rezultatih tekmovanj.

Ob tem smo si ogledali tudi FRI – Fakulteto za računalništvo in informatiko v Ljubljani, kjer imajo celo nadstropje modernih računalnic. 


POTUJOČA RAZSTAVA – OD TELOVADBE DO ŠPORTA

Na naši šoli je bila od 5. 3. 2024 do 15. 3. 2024 na ogled gostujoča razstava Od telovadbe do športa – Šolska telovadba na Slovenskem skozi čas. Avtorica razstave je kustosinja pedagoginja Mateja Ribarič iz Slovenskega šolskega muzeja.

Za učence razredne in predmetne stopnje smo organizirali vodstvo po razstavi in posebno šolsko uro telovadbe po sokolskem sistemu iz leta 1932  “Zdrav duh v zdravem telesu”. Učenci so spoznali, kako je potekal pouk telovadbe nekoč in kako se je skozi zgodovino spreminjal.  Takrat so telovadbo imenovali tudi fizkultura, športna vzgoja, danes pa je šport. Na šolski uri “Zdrav duh v zdravem telesu” pa je gospod učenik pokazal vaje, ki so jih učenci morali izvesti. Ker so bili učenci pridni in upoštevali telovadni red, je gospod učenik sklenil, da se na koncu ure lahko igrajo igrico.

Vtisi učencev:

»Bilo mi je odlično. Počutila sem se kot v starih časih. Igra Miška in muca je bila odlična.«

Alea

»Bilo mi je zelo, zelo lepo in všeč.«

Elena

»Meni je bilo zelo všeč, ker smo se na koncu igrali miške in mačke.«

Kaja

»Meni je bilo zelo lepo.«

 Lara


LEP USPEH NAŠIH NOGOMETAŠEV V ČETRTFINALU DRŽAVNEGA PRVENSTVA

Na prvi pomladni dan se je ekipa naših nogometašev odpravila na Ig pri Ljubljani, kjer so igrali četrtfinale državnega prvenstva. Z zelo dobro igro so suvereno osvojili prvo mesto in navdušili vse gledalce ter se uvrstili v polfinale državnega prvenstva. To je velik uspeh, saj se je naša šola uvrstila tako visoko samo pred dvajsetimi leti, ko je za našo ekipo igral tudi Josip Iličić. Posnetek iz otvoritve tekmovanja, kjer je zanimiv element ‘odpirač’ prikazal olimpijec in svetovni prvak na bradlji Mitja Petkovšek, si lahko ogledate na povezavi.

https://youtu.be/QPmH_b53J4I?feature=shared

Še rezultati naše ekipe:

OŠ Čop: OŠ Maksa Pečarja Ljubljana 2:1

OŠ Čop : OŠ Črnomelj 3:1

OŠ Čop : OŠ Ig 5:2

Celotni ekipi čestitamo za doseženi uspeh in se hkrati veselimo nastopa v polfinalu!


MARČEVSKI IZLET PLANINSKEGA KROŽKA – 16. 3. 2024

V soboto 16. 3. 2024 smo šli s planinskim krožkom namesto na Slavnik na Tromejo in tako obiskali tri države v parih korakih. Imeli smo kar lepo vreme in tudi pot nam je bila všeč, tako da smo se imeli super. Našli smo tudi domačijo Pr’ Čop in se seveda slikali pred njo. Na Slavnik pa gremo naslednjič. Vabljeni v našo veselo druščino! 


ŠPORTNI DAN V FITNESU

V petek, 8. 3. 2024 so se vsi osmošolci in devetošolci pošteno razmigali. Obiskali so fitnes Megacenter in spoznali različne oblike vadbe v zaprtih prostorih. 


NOČ RAZISKOVANJA – MAREC 2024

Vsi udeleženci dogodka Noč raziskovanja

Vsi udeleženci dogodka Noč raziskovanja

Znova smo organizirali Noč raziskovanja s temo znanost v našem domu.

Na delavnici z naslovom Toplo – hladno so mladi raziskovalci spoznavali plin ogljikov dioksid. Ugotovili so, da je ta plin kriv tudi za vzhajanje krofov. Naredili so hladilno vrečko, poskus v katerem je ogljikov dioksid napihnil balon na plastenki, z njim so pogasili plamen sveče.

 Naučili so se čistiti  prostore s čistili, ki niso škodljiva našemu zdravju. Izdelana so iz snovi, ki jih imamo običajno doma ali pa jih kupimo v trgovini in so prijazne tudi do naših denarnic.

 Preizkušali so tudi kako toplota vpliva na določene snovi. S spreminjanjem nekaterih pogojev smo izdelovali pokovko in jo obarvali z rastlinskimi barvami.

Bilo je zanimivo in poučno.


ŠOLA V NARAVI – FIESA

Sedmošolci so teden od 26. 2. do 1. 3. 2024 preživeli ob morski obali. Naučili so se mnogo o živalih in rastlinah, ki tam živijo ter prišli domov zdravi in polni vtisov.


ŠOLA V NARAVI – KRANJSKA GORA – 5. RAZRED

Petošolci so teden od 26. 3. do 1. 3. 2024 preživeli v šoli v naravi v Kranjski Gori. Veselili so se smučanja. Čeprav jim je malce zagodlo vreme, so se imeli super.


PUSTNO RAJANJE, 13. februar 2024, šolska telovadnica


ČOPOVCI NA INFODROMU

Čopovci radi sodelujejo v različnih oddajah. Pod vodstvom učitelja Petra Tratnika in učiteljice Jasmine Tirović so že dvakrat pomagali posneti oddajo Infodrom.

 

Kaj je nastalo, lahko pogledate na povezavah: 

Sladkor v hrani:  https://cist-hudo.rtvslo.si/predvajaj/infodrom/175009015

Jecljanje: https://cist-hudo.rtvslo.si/predvajaj/infodrom/175013439

Ostale oddaje na Infodromu: https://365.rtvslo.si/raziskuj?&q=infodrom

 


ZIMSKI ŠPORTNI DAN ZA PREDMETNO STOPNJO 

31. JANUAR 2024

Zimski športni dnevi so vedno super popestritev šolskih dni. Tokrat so učenci so lahko smučali, tekli na smučeh, drsali in šli na pohod v Tamar. Imeli so res idealno vreme in so zelo uživali.


UTRINKI IZ 35-LETNICE ŠOLE

V četrtek 25. januarja je naša šola vrvela od obiskovalcev. Praznovali smo 35-letnico šole. Učenci so s pomočjo učiteljev pripravili odlično predstavo, polno raznovrstnih glasbenih nastopov, recitacij, intervjujev z bivšimi učitelji in učenci ter celo dramatizacij. Več o tem si lahko ogledate v galeriji slik, kamor smo strnili utrinke iz tistega dne.


Čopovci so Gorenjski podprvaki v malem nogometu

V četrtek, 11. 1. 2024, so se učenci osmih in devetih razredov udeležili področnega prvenstva v malem nogometu v dvorani na Planini. Po prvem mestu v skupini so že vedeli, da so se uvrstili naprej in posledično izgubili tekmo za prvo mesto, vendar so tudi z naslovom podprvaka Gorenjske zadovoljni. Naslednje tekme bodo tako odigrali v četrtfinalu državnega prvenstva.


Pomoč pticam pozimi – januar 2024

“Učenke prostovoljke smo naredile pogače. Ne, ne tiste za nas, ampak za ptice. Za pripravo smo uporabile kokosovo maslo in sončnična semena. Pri pripravi smo se zabavale, ker smo vedele, da bomo naredile pravo stvar. :)”

Nočni pohod planinskega krožka v Tamar

Naši planinci so 26. januarja 2024 takole uživali na nočnem pohodu v Tamar. Več o planinskem krožku: https://www.osmatijecopa.si/planinski-krozek.


Obiskali smo podjetja …

V mesecu januarju smo se v okviru karierne orientacije povezali z Obrtno podjetniško zbornico Kranj ter različnimi podjetji. Devetošolci so imeli priložnost ogleda podjetja, ki se ukvarja z elektroinštalacijami, inteligenčnimi inštalacijami KNX, elektro meritvami, vzdrževanjem. V drugem podjetju so se seznanili s poklici mehatronik, CNC operater, razvojnik konstrukter. Ogledali so si tudi transportno podjetje in spoznali poklice logistik, voznik – domači in mednarodni promet, organizator prevozov, avtoserviser in avtokaroserist.


Prireditev ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Vsako leto na zadnji decembrski dan praznujemo tudi prihajajoči praznik, dan samostojnosti in enotnosti. Tudi tokrat smo pripravili prireditev za vse učence in učitelje na šoli, kjer so se učenci lahko izkazali v dokaj sproščenem vzdušju. Bilo je veliko petja, plesa, recitacij… Več vam lahko povedo slike.


Posneli smo presenečenje za japonske osnovnošolce

Tudi v letošnjem šolskem letu sodelujemo z eno izmed osnovnih šol na Japonskem.

V preteklem letu so petošolci, v sklopu ur namenjenih nadarjenim učencem, napisali pisma

japonskim petošolcem in se veliko naučili o provinci Fukoi, kjer stoji izbrana osnovna šola.

V letošnjem šolskem letu pa smo se povezali s četrtošolci. Japonski učenci so nam poslali

novoletne voščilnice, mi pa smo za njih posneli novoletno voščilo, ki si ga lahko ogledate tudi vi.

Ugotovili smo, da se je sila zabavno učiti angleščino tudi na malo drugačen način.

Povezava do videa: https://youtu.be/LAehPShx8eU

mentorica dopisovanja: Klavdija Prosenc


Dobrodelni bazar V Kranju dobro v srcu mislimo

V soboto, 16. 12. 2023, ste lahko na Glavnem trgu v Kranju obiskali dobrodelni bazar, kupili kakšen izdelek, ki so jih izdelali učenci osnovnih šol in tako prispevali v dobrodelne namene. Našo šolo sta predstavljali učenki Tanaja in Gloria. Hvala vama! 🙂


TRADICIONALNI BOŽIČNO-NOVOLETNI BAZAR – 7. 12. 2023

V prvih dneh decembra smo na šoli zopet pripravili množično druženje učencev, staršev in učiteljev. Učenci so se razveselili mnogih delavnic, starši voščilnic in drugih izdelkov. Najbolj so “zažgale” sveže pečene palačinke. Učenci so pod vodstvom učiteljev pripravili tudi čudovito prireditev, ki je vključevala veliko petja in plesa. Vsi smo bili nadvse zadovoljni. Tu si lahko ogledate nekaj utrinkov iz bazarja.


PARKELJNI ZNOVA NA OBISKU – 5. 12. 2023

Danes so učence OŠ Matije Čopa zopet obiskali parkeljni. Z obiskom so učence spoznavali z zanimivo slovensko šego, ki je še vedno živa predvsem na podeželju. Mladi fantje se na predvečer godu Sv. Nikolaja, 5. decembra, vsako leto preoblečejo v parkeljne, kjer v spremstvu Sv. Miklavža rajajo po ulicah in hišah vasi. Selijo se iz hiše do hiše, kjer obiskujejo otroke, dekleta in starejše vaščane. Predstavljajo dobre duhove, ki s svojim ropotom preganjajo zle zimske duhove iz ljudi, hiš in celotne vasi. Na šoli so se parkeljni selili iz razreda v razred, najbolj uspešno pa so se vključili v pouk pri športni vzgoji, kjer so se skupaj z otroci dodobra nalovili po telovadnici. Otrokom so sporočili tudi, da morajo ubogati starše in učitelje v šoli …

4. junija 2021 je bilo na pobudo Slovenskega etnografskega muzeja miklavževanje vpisano v register nesnovne kulturne dediščine.

Skupinska slika za spomin 🙂


USTVARJANJE IZ SLANEGA TESTA – OPB, 30. 11. 2023

V podaljšanem bivanju se včasih zelo zabavamo. Tokrat smo na primer delali s slanim testom. Bilo je res zabavno in čas je minil vse prehitro. To bi lahko počeli vsak dan …


TEHNIŠKI DAN – 20. 11. 2023

Po celi šoli so nastajali izdelki za novoletni bazar in zimska okrasitev za okna.

Učenci so urili svoje ročne spretnosti, natančnost in potrpežljivost. Rezultati so bili res zanimivi.


Utrinek iz državnega tekmovanja Matemček

V soboto 25. 11. 2023 je na OŠ Preserje pri Radomljah potekalo državno tekmovanje v prostorski predstavljivosti – MATEMČEK. Udeležilo se ga je tudi 7 “čopovcev”. Osvojili so nekaj lepih priznanj


SPREJEM PRVOŠOLCEV MED “ČOPKE”

V torek, 24. 10. 2023, so naši prvošolci tudi uradno postali “Čopki”. Pogumno so se preizkusili v različnih zabavnih športnih igrah, predstavili pa so se tudi z nekaj pesmicami.

Nagrajeni so bili s sprejemom v Čopke in pravimi medaljami.

Čestitke vsem našim prvošolcem! 


Obisk Inštituta Jožef Štefan

V sredo 18. 10. 2023 se je manjša skupina radovednih učencev odpravila ogledat superračunalnik na Inštitut Jožef Štefan. Sprejeli so nas prijazni zaposleni, ki so nam razložili zgradbo in posebnosti Arnesovega superračunalnika ter njegovo uporabnost v raziskovalne namene. Izvedeli smo nekaj tudi o največjih superračunalnikih po Evropi. Bili smo zelo radovedni in smo jim postavili mnogo vprašanj. Zelo potrpežljivo so nam razložili vse, kar nas je zanimalo.

Nato smo si lahko ogledali superračunalnik v živo in tudi njegov ogromen hladilni sistem. Izvedeli smo, da so prav vsi superračunalniki resnično dragi in da je njihova življenjska doba le okoli pet let. Našega uporabljajo tudi tuji znanstveniki, saj je del denarja zanj prišel iz Evropskih sredstev. 

Velikost, kompleksnost in tudi glasnost superračunalnika sta nas vse dokaj presenetila. Izvedeli smo tudi, da je Inštitut zelo velik in da ima veliko zanimivih oddelkov, za ogled katerih nismo imeli časa. Zato jih bomo z veseljem obiskali še kdaj.

Radovedni čopovci na Inštitutu Jožef Štefan 


ŠPORTNI DAN ZA 9 .RAZRED – LUBNIK

Na lep sončni dan (19. oktobra 2023) so devetošolci pustili šolske torbe doma in se opremili raje za pohod v hribe. Odšli so do koče na Lubniku, kjer so pojedli zaslužene sendviče. Kasneje jim je učitelj geografije s ptičje perspektive razložil nekaj koristnih informacij. Na poti gor in dol so se vsi naužili svežega zraka in nagledali čudovite zelene okolice. Takih dni bi si želeli še več …


NARAVOSLOVNI DAN ZA 9. RAZREDE

V sredo,  20. 9. 2023 so se devetošolci odpravili na naravoslovni dan dejavnosti, kjer so obiskali enega naših najbolj poznanih mokrišč – Ljubljansko barje. Ogledali si bodo kolišča in naravni rezervat Iški morost. Videli so tudi Plečnikovo mojstrovino – cerkev sv. Mihaela v Črni vasi. 

⭐Potopis naravoslovnega dneva


 

Naša lipa na šolskem dvorišču spet pripoveduje…

Tokrat mimoidočemu govori o našem največjem slovenskem pesniku Francetu Prešernu ter o njegovih pesnitvah Povodnem možu in Zdravljici. Pripoveduje preko risb in lepopisov naših učencev.

Prostovoljci 7. A ter ostali učenci in učiteljice OŠ Matije Čopa Kranj

 

(Visited 2.148 times, 1 visits today)
Dostopnost