KONČNO NAM JE USPELO – POLEPŠALI SMO VHOD V NAŠO ŠOLO!

Na Osnovni šoli Matije Čopa Kranj smo že drugo leto vključeni v mednarodni projekt POGUM (Podjetništvo, gradnik zaupanja mladih), v okviru katerega se trudimo pri učencih razvijati podjetniške veščine.

V tem šolskem letu so učenci predlagali, da bi prazna korita pred šolo nasadili z rožicami in tako polepšali vhod v našo šolo. To nam je konec meseca marca ob pomoči KS bratov Smuk in cvetličarstvu Aleš tudi uspelo.

Začelo se je raziskovanje. Učenci šestega razreda so najprej prešteli in premerili korita, ugotavljali, koliko sadik in prsti potrebujemo ter koliko bi to stalo. Ob končni vsoti denarja so se kar zgrozili! Le kje naj dobijo toliko denarja? In kam naj se odpravijo po rožice in zemljo?

Prišli so na idejo, da bi za pomoč zaprosili bližnje vrtnarije in cvetličarne, Krajevno skupnost Bratov Smuk pa bi prosili, če so pripravljeni prispevati nekaj denarja. V ta namen so pri uri slovenščine sestavili uradno prošnjo in tri učenke so jo lastnoročno odnesle v cvetličarno, ki stoji tik ob naši šoli. Gospod Aleš Forjanič iz Cvetličarstva Aleš nam je takoj priskočil na pomoč in povedal, da je Krajevna skupnost bratov Smuk že lani želela prispevati denar za rožice, a so jim izredne razmere v državi to preprečile. Njihova ponudba zato še vedno velja! Povabil nas je, naj se čim prej oglasimo pri njem in si izberemo toliko rožic, kolikor jih potrebujemo. Z veseljem smo šli v akcijo!

Učenci prvega in tretjega razreda so čez nekaj dni odšli v Cvetličarstvo Aleš, kjer sta jih že čakali gospa Manja Zorko, predsednica Krajevne skupnosti bratov Smuk, in gospa cvetličarka Darja Rajšič. Učenci so lahko sami izbrali vsak po dve rožici, skupno okrog 130 sadik. Gospa Darja jim je ob tem povedala tudi marsikaj zanimivega o gojenju rož in poklicu vrtnarja.  

Naslednji dan so učenci svoje sadike s pomočjo gospe Darje in svojih učiteljic z navdušenjem posadili v korita. Vsak od njih je svoji dve rožici, ki ju je v cvetličarni sam izbral, tudi označil s podpisom na kamenčku.

Ker smo se bali, da nam rožic ne bi kdo odnesel ali jih poškodoval, so učenci petega razreda naredili zanimive opozorilne table in jih vstavili v korita.      

Prav luštno je pogledati mimoidoče krajane in učence, ki se radi ustavljajo ob naših cvetličnih koritih in jih občudujejo. Vsi učenci in delavci naše šole pa smo ponosni in hvaležni, da je prostor pred vhodom v šolo zdaj še bolj prijeten. 

V začetku aprila je bilo zelo hladno, vse je zmrzovalo. Še dobro, da je naš hišnik rožice zaščitil z zaščitno vrečo in jih tako rešil pozebe.    

Cvetličarstvu Aleš in Krajevni skupnosti Bratov Smuk, zlasti gospe Darji in gospe Manji, se iskreno zahvaljujemo za čas, ki sta nam ga namenili, za vso njuno pomoč in prijaznost. Pokazali sta nam, da lahko s skupnimi močmi naredimo veliko dobrega in da se lahko ob tem celo zabavamo. Sodelovanje z njima nam bo za vedno ostalo v lepem spominu.

Vas zanima, kaj so o tem povedali naši učenci 1. in 3. razredov? Tukaj je nekaj njihovih misli.

 • Tako sva sadili z babico.
 • Jaz bom cvetličar, to je super!
 • Nisem vedel, da mora biti jamica tako globoka.
 • Tudi doma bom sadil in mamici povedal, da znam, ker mi ni pustila, da ji pomagam, ko je presajala rože.
 • Kako lepe so rože!
 • Bilo je zelo fino saditi rože, da bodo naša korita lepa.
 • Bilo je lepo, ko smo šli v vrtnarijo in smo lahko izbrali lepe rože za naša korita.
 • Pri sajenju nisem bil zraven, ker sem bil bolan, ampak sem v torek videl, kako lepo je posajeno.   
 • V tej vrtnariji imajo najlepše rože!
 • Naučil sem se, kako se pravilno posadi rože, katere morajo biti na soncu in katere v senci.
 • Spoznala sem, da je treba za rastline skrbeti in jih pravilno zalivati.
 • Naša šola je sedaj lepša.
 • Upam, da jih ne bo kdo utrgal!
 • Ob svojo rožico sem dala kamenček.
 • Za rožice bomo lepo skrbeli.

Učenci in učiteljice OŠ Matije Čopa Kranj, ki sodelujejo v projektu Pogum

(Visited 34 times, 1 visits today)
Dostopnost